Főoldal
Főoldal Impresszum Kapcsolat Térkép ZURIEL Kft
 2006. március 09.
Cikória Kupa Illusztrációs és Fotópályázat

A Pótkávé – Kultúr, Művész, Média (www.potkave.hu) online kulturális magazin a még futó Cikória Kupa novellapályázat folytatásaként kiírja képalkotóknak szóló pályázatát. A feldolgozandó, körüljárandó téma itt is a Kávéház, mint a vendéglátás egyik szeglete; a kávéházak hajdani legendái; a kávéházak ma; a kávézó, mint találkozóhely; életképek; a kávézás, mint élvezet; a kávé maga; színek, fények, hangulatok stb.

tovább 
 2005. január 12.
Symbol: Nagy szemek

Kép címe: Nagy szemek
Feltöltötte: Symbol
Bírálta:
Mucsy Szilvi fotóművész

tovább 
 2005-02-02
Fotósélet - 2005. január 31

A Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok
Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos

Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu
Telefonszám: (1) 201-5692
Telefax: (1) 225-3786
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1) 212-6258
Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.

Egy százalék

Kedves Fotós Barátaink, aki teheti, kérjük támogassa 1 %-os adófelajánlásával a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének munkáját. Rendelkező nyilatkozatot szívesen küldünk mindenkinek, aki ezt kéri emailben vagy telefonon. A tagszervezeteknek és a pártoló tagoknak a januári infocsomagban küldtük el. A rendelkező nyilatkozat tovább fénymásolható, így a családtagoknak, ismerősöknek, fényképezőgép tulajdonosoknak továbbadható. Fontos, hogy a lezárt borítékon az adományozó neve, aláírása, adószáma és címe is rajta legyen. Mellékeljék az adóbevalláshoz, vagy adják át munkahelyük gazdasági osztályán azon munkatársnak, aki az adóbevallásokat gondozza.
Ha van üres, kitöltetlen rendelkező nyilatkozatuk és az 1 %-ot a MAFOSZ-nak szánták, akkor a következőket kellene ráírni a nyomtatványra:
A kedvezményezett neve: Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége
adószáma: 19573975-1-41
További sikereket kíván - a szövetség nevében - a fotósélet minden területén
Győri Lajos


Emlékeztető fontos dátumokra:

Február 2. 17 óra: A Hallássérültek Tanintézetében működő Mai Manó(k) Fotókör kiállítása a Budapesti Művelődési Központban (XI. ker., Etele út 55. Február 6. 10 óra: MAFOSZ Közgyűlés (csak a felhatalmazott küldötteknek és
meghívottak részére)
Február 6. 12 óra: A 2004-es Fotóművészeti Nyári Egyetem hallgatóinak kiállítása (MMI, Corvin tér 8.)
Február 12-13. A Magyar Fotóművészek Világszövetségének közgyűlése Balatonalmádiban
Február 15. A Tiszta forrásból c. fotópályázat beadási határideje
Február 19-20. Fotótréning az Utazás a világ körül c. pályázat résztvevőinek Balatonalmádiban (képelemzés, képkeretezés)
Február 26-27-én A MAFOSZ kibővített elnökségi ülése Balatonalmádiban (elnökségi tagok, munkabizottságok, és önkéntes segítők)
Március 4-5-6 Nyírbátor, Máriapócs - Fotós hétvége.
Március 5-én 11.00 óra: A 2004-es Fotóművészeti Nyári Egyetem hallgatóinak kiállítása Nyírbátorban, a Múzeumban.
Március 5. A Balatonalmádiról szóló pályázat beadási határideje

Magyar siker külföldön

5th International nature photo-competition "Close-up on the wildlife" című, franciaországi kiállításon 47 fotót mutatnak be, ebből 11 alkotást Takács Gábortól, a Mecseki Fotóklub tagjától. Egyik alkotását pedig II. díjjal jutalmzták a rendezők.
Somodi Ferenc kulondijas lett, de nem tudjuk, hány felvétel jutott be a tárlatra.
A kiallitas a franciaországi Sene varosban lesz (Bretagne) a "Reserve naturelle des Marais de Sene Visitor Centre"-ben  februar 12-tol majusig.
A dijazott kepek februar 7-tol lesznek lathatok a http://www.reservedesene.com oldalon.


Megjelent a

Virágcsokor Nőnapra fotóalbum!
Személyes átvételének időpontjai és helyszínei:
Budapesten, MMI (I. ker., Corvin tér 8.) 2005. Február 2-án szerdán reggel 7-től 11-ig Február 6-án a MAFOSZ közgyűlésen (csak a közgyűlési küldötteknek) Balatonalmádiban (Martinovics u. 18.)
2005. Február 12-én 10 órától 20 óráig és február 13-án 9 órától 13 óráig Budapesten MMI (I. ker., Corvin tér 8.)
2005. Február 16-án 7-11-ig Balatonalmádiban (Martinovics u. 18.)
2005. február 26-án 10 órától 20 óráig és február 24-én 9 órától 13 óráig Budapesten, MMI (I. ker., Corvin tér 8.)
2005. Március 8-án 14-16 óra között
Minden más időpontban csak előzetes egyeztetés esetén lehetséges! Kérem
hívjon, írjon, ha egyik időpont sem megfelelő Önnek.
(tel: 201-5692)
gyoril@mmi.hu
A postai szállítás folyamatos.
Ön mivel ajándékozza meg Március 8-án édesanyját, feleségét, leányát, vagy kedves ismerőseit, kolleganőjét? Ha nincs jobb ötlete, akkor lepje meg őket egy olyan virágcsokorral,  amely sohasem hervad el és száznál több különféle virágból kötötték.
Kérje Ön is a 350 fotót tartalmazó albumot, amely küllemében és minőségében hasonlatos az Utazás a világ körül, a Balaton és a Foto Homo Sapiens albumokhoz.

VISSZATEKINTÉS

(A Nógrád Megyei Fotóklub rövid története)
  Kereken negyven éve, 1964 telén a salgótarjáni acélárugyár fotókörének néhány tagja - Brunczel Tibor, Koós Pál és Veres Mihály - kezdeményezésére, a József Attila Művelődési Központ művészeti csoportjaként alakult meg a Nógrád Megyei Fotóklub. Az alapító tagok főbb célkitűzései között szerepelt a megyében lévő fotósok, fotóscsoportok tevékenységének összefogása, szakmai erősítése, a bemutatkozás feltételeinek megteremtése és a fotózás, a fotókultúra népszerűsítése.
  Negyven év multán elmondhatjuk, hogy vállalkozásuk sikeres volt, hiszen az alapító tagok mellé hamarosan újak csatlakoztak az egész megye területéről, sőt a megyén kívülről is. Mindmáig több mint nyolcvanan tevékenykedtek a klub keretein belül, napjainkban mintegy félszáz a bejegyzett, és húsz-huszonöt a folyamatosan aktív klubtagok száma. A klub kezdeményezésére sorra jöttek létre a megyében a kiállító helyiségek, a fotóművészet megteremtette rangját a megye művészeti ágazatai között és országosan is elismertté vált.
  Az évfordulón érdemes egy kissé alaposabban is számba venni, milyen konkrét tényeken alapulnak ezek az általános érvényű megállapítások.
  A nógrádi fotósok több mint húsz országban, többszáz pályázaton, kiállításon szerepeltek sikeresen. Ennek bizonyítéka az ugyancsak több százra tehető elnyert díjak száma. Kollektív kiállításokkal sikeresen mutatkoztunk be többek között Drezdában, Zólyomban, Besztercebányán, Breznón, Vantaaban, St. Pöltenben, Heidenheimben, Kemerovóban, Marosvásárhelyen és hazánk szinte valamennyi nagyvárosában. Létrejötte óta sikeresen szerepelünk kollekcióinkkal a MAFOSZ Szalonokon s az Észak-Magyarországi Fotószemléken. Tagjaink közül többen is tulajdonosai rangos szakmai elismeréseknek
  Az alkotómunka segítése, a klubtagok felkészültségének gyarapítása érdekében tanfolyamokat, alkotótáborokat szerveztünk, melyeken a hazai fotósokon kívül több alkalommal részt vettek szlovák, német és osztrák barátaink is. Ezeken az alkotótelepeken, Mátraalmáson, Salgóbányán, Hollókőn, Breznón, Szurdokpüspökiben, a Vörös Kolostornál és Kisterenyén (összesen 14 alkalommal) számos kiemelkedő alkotás született.
  A klub tevékenysége eredményesnek mondható a vizuális nevelés, a látáskultúra fejlesztése és a fotózás népszerűsítése terén is. Tagjaink számtalan vetítettképes előadást tartottak iskolákban, kultúrotthonokban, civil közösségek rendezvényein. Képeikkel segítették helyi kiadványok létrehozását, műsoraikkal gazdagították a helyi televíziók programjait. Támogattuk az iskolagalériák kialakítását, működtetését. E téren azonban talán legjelentősebbnek tekinthetjük a Salgótarjáni Fotógaléria életre hívását, mely 1970 óta megszakítás nélkül működik, napjainkban a 347. kiállítás képei láthatók a paravánokon. Mivel ez volt az ország első állandó fotógalériája, alapítása úttörő jelentőségű volt annak idején. Talán az alapításnál is nagyobb érdem, hogy 34 éve folyamatosan, egyre kedvezőbb feltételek mellett működik. Galériánkban kiállítottak már a helyi pályakezdőkön kívül elismert hazai és külföldi (cseh, szlovák, német, lengyel, finn, holland, francia, osztrák olasz, jugoszláv, román, orosz, lett és litván) amatőr és hivatásos fotósok egyaránt. Fontosnak tartjuk, hogy ezeknek a kiállításoknak a megnyitói a társművészek, társművészetek bevonásával a város rangos kulturális eseményei között szerepelnek, s kiemelkedő a tárlatok látogatottsága is, évente több ezer fő.
  A Nógrád Megyei Fotóklub másik úttörő jellegű kezdeményezése, a Borsod, Heves és Nógrád megye fotósainak teret biztosító Észak-Magyarországi Fotószemle is hagyományteremtőnek bizonyult. 2oo4-ben a forgószínpad elvének megfelelően éppen mi rendeztük a XXXIV. Fotószemlét.
  Az alapítók elképzeléseinek megfelelően igen szoros, baráti kapcsolatokat alakítottunk ki több hazai fotóklubon kívül az osztrák St.Pölteni, a német Heidenheimi, a szlovák Breznói, Losonci, Füleki, Besztercebányai, valamint a Marosvásárhelyi fotósokkal, de fontos feladatunknak tekintjük a klubon belüli családias kapcsolatok ápolását, a közösség fejlesztését is.
  A fentiekben vázolt folyamatos és sokoldalú tevékenység elismeréseként közösségünk már két ízben elnyerte a Kiváló Művészeti Együttes címet, háromszor Nívódíjjal, egyszer Aranydiplomával, 2001-ben, a Magyar Kultúra Napján pedig Salgótarján Kultúrájáért kitüntetéssel jutalmazták.
  Az elismerésre méltó múlt méltó folytatásra kötelez bennünket. Ehhez kívánok mindannyiunknak sok sikert és megköszönöm klubtagjaink eddigi tevékenységét, valamint fenntartónk, a József Attila Művelődési Központ anyagi és erkölcsi támogatását.

Homoga József fotóklub vezető

Negyvenből harminc

Az alcím természetesen nem számtanpélda, csupán arra utal, hogy 30 éve volt szerencsém először találkozni "hivatalból" a Nógrád Megyei Fotóklubbal. E három évtized során mindvégig - hol közelebbről, hol távolabbról - figyelemmel kisértem munkájukat és ez a kapcsolat jogosít fel (talán) erre a rövid méltatásra. A klub egy győri kiállításának megnyitóján használtam a
következő idézetet; "Daguerre találmánya új művészettel gazdagította az emberiséget és bebizonyította, hogy mindig az ember, a személyiség a döntő és nem a gép." Most azért idézem újra, mert ezt a gondolatot tartom a Fotóklub legjellemzőbb - ha tetszik legjobb - tulajdonságának, amit negyven évi alkotó munkájuk egyértelműen igazol.
A másik kiemelésre érdemes jellemzőjük illetve hatásuk - miután  művészi teljesítményük megitélésére nem vállalkozom - a közművelődésben, az esztétikai nevelésben betöltött hivatásuk. A közel három és félszáz kiállítás egyrészt igazi - de természetesen feszültségektől sem mentes - alkotó közösséggé  formálta a klubot, amelyben a résztvevők megvalósíthatták, kiteljesíthették tehetségüket. Másrészt ezek a kiállítások együtt és külön - külön semmi mással nem pótolható szerepet töltöttek be hatalmas közönségük művészeti - esztétikai nevelésében, itt helyben és országban-világban. Arról már nem is beszélve, hogy a fotósok mindig retusálás nélküli, igazi arcunkat mutatták meg és ezzel nemcsak önismeretünk
építéséhez, hanem a külvilág rólunk alkotott őszinte képének alakításához is jelentősen hozzájárultak.
Mindezek alapján köszöntöm a "legszebb  férfikorba" lépett Fotóklubot évfordulóján amiben nem is az eltelt évek számítanak elsősorban, hanem az a hatalmas érték, amit ez idő alatt létrehoztak. Kívánom, hogy a következő negyven - azután még sokszor annyi - esztendőben őrizzék és gazdagítsák ezt az értéket.

Salgótarján, 2005. jan. 8.
Korill Ferenc, a József Attila Művelődési Központ igazgatója

A cikk a Nógrád Megyei Fotóklub 40. évfordulója alkalmából kiadott
katalógusban jelent meg.

A Nógrád Megyei Fotóklub fennálásának 40. évfordulója alkalmából rendezett
kiállítás résztvevői:
U ANGYAL BARNABÁS
    BENCZE PÉTER
    BORSOVICZ LÁSZLÓ
    BŐVÍZ SÁNDORNÉ
    BRUNCZEL TIBOR
    BRUNCZELNÉ KÁTAY KATALIN
    BUDA LÁSZLÓ
    CSOMOR IMRE
    FANCSIKNÉ CSABA MÁRIA
    FANCSIK JÁNOS DR.
    FEHÉR MIKLÓS
    GASPARIN PÉTER
    GASPARIN ZSUZSA
    GECSE LÁSZLÓNÉ
    GUGI LÁSZLÓ
    GYŐRI LÁSZLÓ
    HERBST RUDOLF
    HERPERGER JÁNOS
    HOMOGA JÓZSEF
    HORVÁTH JÓZSEF
    ISPÁN BÉLA
    ISPÁN DÁNIEL
    JUHÁSZNÉ KURIS JUDIT
    KINCZEL GÉZA
U KIRISICS LAJOS
U KLEIBAN ERNŐ
    KLEIBAN ERNŐNÉ
    KOHÁRI CSABA
U KOÓS PÁL
    KREKÁCS MIKLÓS
    KOVÁCS BODOR SÁNDOR
    KOVÁCSNÉ MACZKÓ ILONA
U KÖRNYEI GYULA
    KULCSÁR JÓZSEF
    KUN-KIRÁLY JÓZSEF
    MIKUSKA ISTVÁN
    MOLEK CSABA
    MOTYOVSZKI ISTVÁN
    NYÍRI LÁSZLÓ DR.
    OTTMÁR SÁNDOR
    P. TÓTH LÁSZLÓ
    PALATICZKINÉ GÓCS ÉVA
   PALOTÁS JÓZSEF
    PERSIK ANITA
    PERSIK GYÖRGYNÉ
    PONYI GYÖRGY
    PUSKÁS ÁKOS
U RÉPÁS ISTVÁN
    RÉVÉSZ JOHANNA DR.
    SIMONNÉ KUPKA EDITH
    STADLER ÁRPÁD
    SZABÓ FERENC
    TARJÁNI JÓZSEF
    TŐZSÉR LÁSZLÓ DR.
U VARGA ISTVÁN
    VÁRHEGYI LÁSZLÓ
    VERES MIHÁLY

Győri Lajos
Impresszum Kapcsolat Térkép ZURIEL Kft
    Főoldal   |  Galériák   |  Fórum   |  Bazár   |  Hasznos   |  Súgó