Főoldal
Fooldal Impresszum Kapcsolat Térkép ZURIEL Kft
Beállítások | Regisztráció | Naptár | Tagok | GYIK | Keresés | Főoldal  
 FotóZóna.hu Fórum : Powered by vBulletin version 2.3.0 FotóZóna.hu Fórum > Technikai fórumok > Analóg vagy digitális? > digi
  Előző Téma   Következő Téma
Szerző
Hozzászólás Új Téma indítása    Hozzászólás a témához
pacman
Regisztrált felhasználó

Regisztráció: 2003-08-17
Lakcím: otthon

digi

szerintem digitális.

Elküldöm egy moderátornak | IP: Rejtett

Old Post 2003-08-17 18:52
pacman nincs bejelentkezve pacman személyes adatai Személyes Üzenet küldése pacman részére E-mail küldése pacman részére pacman weboldala pacman hozzászólásai Add pacman to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
szabolcs
Adminisztrátor

Regisztráció: 2003-05-26
Lakcím:

Analóg. A világ amiben élünk analóg. A digitális dolgok csak részlteket emelnek ki a való világból.
Attól függ mit csinálsz.
Sokkal jobb digitális gépet használni egy csomó mindenhez.

Old Post 2003-08-19 11:47
szabolcs nincs bejelentkezve szabolcs személyes adatai szabolcs weboldala szabolcs hozzászólásai Add szabolcs to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
hifiklub
Regisztrált felhasználó

Regisztráció: 2003-09-05
Lakcím: Tatabánya

digi vagy analóg?

Szerintem csakis digitális, mivel már most ott tartok, hogy 1600 képkocka készült a kéthónapos HP735-ös gépemmel. Ez akárhogyan is számoljuk 66 tekercs 24 kockás film és ha ezt beszorozzuk az előhívás díjával valamint a képek árával, akkor már most behozta az árát a gépem! (86.000 Ft) Az 1600 kockából, kb 500 kép amit megtartottam, hiszen még a kisérletezési korszakban vagyok vele, s így abszolúte megérte a digi gép nekem.
Eddig minden kockát előhívtak a normál filmes fotolaborban, ha kellett, ha nem, s ettől most megkímélem magamat.
Üdv! Egy kezdő digifotós:
István

Old Post 2003-09-05 10:16
hifiklub nincs bejelentkezve hifiklub személyes adatai Személyes Üzenet küldése hifiklub részére E-mail küldése hifiklub részére hifiklub weboldala hifiklub hozzászólásai Add hifiklub to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
Attila
Regisztrált felhasználó

Regisztráció: 2003-07-23
Lakcím:

Re: digi vagy analóg?

idézet:
hifiklub írta
Szerintem csakis digitális, mivel már most ott tartok, hogy 1600 képkocka készült a kéthónapos HP735-ös gépemmel. Ez akárhogyan is számoljuk 66 tekercs 24 kockás film és ha ezt beszorozzuk az előhívás díjával valamint a képek árával, akkor már most behozta az árát a gépem! (86.000 Ft) Az 1600 kockából, kb 500 kép amit megtartottam, hiszen még a kisérletezési korszakban vagyok vele, s így abszolúte megérte a digi gép nekem.
Eddig minden kockát előhívtak a normál filmes fotolaborban, ha kellett, ha nem, s ettől most megkímélem magamat.
Üdv! Egy kezdő digifotós:
István

Persze attól függ ki miért fotózik, és ki mit ért fotózás alatt.
Szerintem nem feltétlenül az a lényeg, hogy nyomjuk a gombot mint süket a csöng?t (bocs a plasztikus hasonlatért), egy-egy kép megkomponálása, az ezzel járó dolgok miatt kétlem, hogy komolyan el lehet l?ni 1600 képet rövid id? alatt.
Felhívnám a figyelmet arra a hozzászólóra, aki az analóg és a digi világ közötti különbséget ecsetelte. Az ? véleményéhez csatlakozva annyit tennék még hozzá, hogy nemcsak a világ analóg, amiben élünk, hanem az összes érzékszervünk is. Magát ezt az analóg dolgot le lehet fordítani ugye a matematika nyelvére is (ha már bekavarunk a digitalizálással), vagyis analóg adatok esetén két bármely pont (adat) között tetsz?leges számú köztes pont (állapot) vehet? fel. Ezzel magyarázható az analóg és digi gépek képeinek nagyíthatósága közötti különbség.

Alapvet?en az a véleményem, hogy természetesen a felhasználó és a felhasználási terület dönti el, hogy milyen gépre van szükségünk, én a magam részér?l digitálisban egy kompakt gépet vennék, és egy analóg tükörreflexeset. Családi fotók készítésére, lefényképezni az öcsit a tortával, nem szívesen l?ném el a drága Fuji Velviát

Old Post 2003-09-10 17:15
Attila nincs bejelentkezve Attila személyes adatai Személyes Üzenet küldése Attila részére Attila weboldala Attila hozzászólásai Add Attila to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
hifiklub
Regisztrált felhasználó

Regisztráció: 2003-09-05
Lakcím: Tatabánya

Kedves Attila!

Mint írtam, azért lőttem el 1600 képkockát, mert tanulom a gépem kezelését. Nem csak azért mint süket az ólajtót
Ha ugyanezt egy filmes géppel kellett volna eljátszanom, azon biztosan maximum 100 képnél tartanék csak az ára miatt.
3 hónap után most kezdek csak bizonyos dolgokat megismerni a HP735-ön, így ennek fényében talán megérted az általam leírtakat.
Üdv! István - aki kimondottan vadássza a jó helyzeteket pillanatokat a gépével, emellett rengeteg képet készítek a kis számtek és rádiós klubbom életéről is.
www.hifiklub.hu
ui.: ha ide benézel akkor talán még jobban megérted amit leírtam.

Old Post 2003-09-10 20:13
hifiklub nincs bejelentkezve hifiklub személyes adatai Személyes Üzenet küldése hifiklub részére E-mail küldése hifiklub részére hifiklub weboldala hifiklub hozzászólásai Add hifiklub to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
Attila
Regisztrált felhasználó

Lakcím:

Látom tényleg sokat fényképezel

Valóban elhamarkodottan "torkoltalak" le, hiszen amire használod a digi géped, pont arra akarok én is vásárolni egyet. Vagyis arra, hogy olyan dolgokat is nyugodt szívvel lefotózzak, amire a filmet sajnálnám. Pl ahogy a haverok búcsúzkodnak a vonatablakból. Az ember nem tudhatja, lehet hogy már 5-10 év múlva ez egy nagyon fontos és kellemes emlék lesz. Na erre akarok én is digi gépet venni, hogy ha mondjuk van egy baráti összejövetel, egy házassági évforduló, akkor ne a másfél kilós tükörreflexes géppel kelljen vacakolni, meg vakut illeszteni, hanem az ember el?veszi a kabátzsebb?l a digit és kész.

Korábban gondolkoztam nagyobb kategóriás digitális gép beszerzésén (mint pl egy 3-4 megapixeles, legalább 6x-os zoommal ellátott gép), még mindig nézegetem ezt a kategóriát is, de jelenlegi álláspontom szerint inkább egy "kompakt" kategóriájú, max 3x zoomos olympus gép lesz a nyertes (egyel?re úgy érzem hogy egy olympus D-560). Pont arra lesz jó, amire venni akarom, egyéb fotózásra (vagyis mikor elmegyek kacsákat meg egyéb, teljesen "érdekes" vízimadarakat, és az objektív el?l elszaladni nem tudó fákat fényképezni ), akkor jó lesz a manuális slr, egy már akár drágább filmmel, mert nem kell belekalkulálni a "felesleges" családi fényképeket.

Old Post 2003-09-13 12:44
Attila nincs bejelentkezve Attila személyes adatai Személyes Üzenet küldése Attila részére Attila weboldala Attila hozzászólásai Add Attila to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
Petko
Regisztrált felhasználó

Regisztráció: 2003-09-14
Lakcím: Budapest

Sokkal jobb a digitális? Hp? Hm. Szerintem te nem fotóztál még, pl Velviára... Vagy cserélhető objekíves géppel...
Ez nem fotózás. Persze, arra hogy lövöldözz, arra jobb egy kis kompakt digi, de a komoly fotózásra vagy analóg, vagy egy nagyon jó digitális (SLR)

Egyébként:
Olvastam egy összehasonlítást a Fotoartban. A Nikon D100 CCD-jét, az EOS 300D CMOS-át, és a Velviát hasonlították össze (Velviához asszem Nikon F60-as vázat használtak)
A CMOS-nál beégett az égbolt, a CCD-nél bebukott a táj többi része, a Velviánál meg ragyogó kék ég, csodás színek lett az eredmény...
Nem mondom azt hogy rossz a digitális technika, sőt! Most én is egy Camedia-val fotózok. Én csak azt mondom hogy ez a kijelentés h ''egyértelműen a digi a jobb, mert vettem egy hp-t, és sokat fotóztam vele'' értelmetlen. (A HP-nek eleve nincs köze a fotózáshoz, de ezt inkább hagyjuk..)

Old Post 2003-12-05 20:53
Petko nincs bejelentkezve Petko személyes adatai Személyes Üzenet küldése Petko részére E-mail küldése Petko részére Petko hozzászólásai Add Petko to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
Attila
Regisztrált felhasználó

Lakcím:

Van két analóg vázam, öt objektívvel. Diára és negatívra is fényképezek.
A héten vettem egy digitális olympust. Annyit rögtön leszögeznék, hogy a HP-hoz képest sokkal jobb (volt egy HP-m kölcsön a nyáron, az olympusnak élnek a színei ahhoz képest). Megnézem a képeimet. Az analóggal készült képek nagyon tetszenek. Azokban van valami. Sajnos mostanában csak dia, azt pedig egyelőre nem tudom szkennelni
Az analóg képeim között nagyon sok jól sikerült van. A digitálissal meg egyszerűen csak "vannak" a képek. Nem jók még egy kicsit se.

Az én olvasatomban a következő dolgokra jó a digitális (a megfizethető kategória számomra a kompakt ebben a témában, slr digitális kilőve). Lefényképezem a családot mikor mindenki együtt van, vagy a kollégákat a bulin. Előhívatok a media marktban 8 képet, egy képről 3 papírképet, egyről kettőt, a másikról meg egyet. Mindenből annyit kérek, ahányat akarok, nem az van, hogy minden képről van egy nyomatom. Ha akarok tízet kapok, egy képről. Elküldöm az apámnak a tíz másodperce készült fényképet. A digi kompakt gép mindig a zsebben, táskában, övtáskában lehet, elfér. Nálam eddig megy a digitális.

Az analóg géppel az ember direkte elmegy fényképezni. A szép drága diára nem a rokonságot fotózom, mikor felvágják a szülinapi torták. Hanem a fákat a városban, ahogy ősszel a levelek között átszűrődik a fény. IGAZI képeket csinálok vele, amire egyáltalán jó rágondolni is, hogy megvan otthon a gyűjteményemben. Amit igazán a fotózás ad nekem, azt az analóg géppel elért képek adják.

Old Post 2003-12-05 21:49
Petko
Regisztrált felhasználó

Hát, azért veled sem értek egyet.
Digitálissal is lehet nagyon jó fotókat készíteni.. Itt a példa

Old Post 2003-12-05 22:38
Petko nincs bejelentkezve Petko személyes adatai Személyes Üzenet küldése Petko részére E-mail küldése Petko részére Petko hozzászólásai Add Petko to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
Áki
Regisztrált felhasználó

Regisztráció: 2003-11-27
Lakcím:

Attilla próbálj ki egy komolyabb tükörreflexes digi gépet ha teheted. Megmarad a filmes gép feeling-je! Persze a sajátkezű laborálás helyett maradnak a grafikai programok. Ez nagyon más, de lehet lámpafénynél is csinálni.

Old Post 2003-12-08 07:10
Áki nincs bejelentkezve Áki személyes adatai Személyes Üzenet küldése Áki részére E-mail küldése Áki részére Áki hozzászólásai Add Áki to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
szabolcs
Adminisztrátor

Regisztráció: 2003-05-26
Lakcím:

Mekkora a késleltetés ezeknél a gépeknél?
Az a legnagyobb bajom, hogy eddig amit csak megnéztem digit gépet az mind egy kicsivel később exponált, mint a gombnyomás.

Ez engem nagyon zavar.

Azért, a dia minőségét még csak súlyos pénzekért lehet csak elérni, ha el lehet.

Old Post 2003-12-09 17:19
szabolcs nincs bejelentkezve szabolcs személyes adatai szabolcs weboldala szabolcs hozzászólásai Add szabolcs to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
Petko
Regisztrált felhasználó

Az ilyen kis kompaktoknál nyílván ez van..
Egy D-SLR már más tészta....

Old Post 2003-12-09 17:34
Attila
Regisztrált felhasználó

Lakcím:

Post DSLR

Hát igen, a DSLR az más tészta, más árkategória.

Azért egy "csúcskompakt" (mint pl a Canon Pro 1) annyiban előnyösebb, hogy ott mindent az egyben megkap az ember, vagyis egy jó telét, és egy jó makroobjektívet is. Ez DSLR esetén további, nem kis plusz költség.

Egyébként az a röhej, ha megnézitek pl a német e-bay-en (www.ebay.de) hogy mennyiért lehet használtan fotós cuccokat venni. Nemcsak, hogy többet keresnek nálunk, de még az árak is nevetségesen alacsonyak. Főleg filmes váz és objektív terén. Ha minden igaz most nyertem meg az aukciót egy Sigma 75-300 AF Nikon APO objektívre. 62 euró 58 cent... durván 16 ezer forint?

Old Post 2004-07-03 11:32
gevaert
Regisztrált felhasználó

Regisztráció: 2004-09-13
Lakcím:

Szörnyű ez az analóg fotó fogalom.
Nem lehetne inkább azt mondani, hogy filmes?

Old Post 2004-09-13 16:15
gevaert nincs bejelentkezve gevaert személyes adatai Személyes Üzenet küldése gevaert részére E-mail küldése gevaert részére gevaert hozzászólásai Add gevaert to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
backwoods
Fotózóna-megszállott

Regisztráció: 2005-10-04
Lakcím: Miskolc

Arrow

Bár már rég lecsengett ez a "digi vagy analóg"-vita, talán érdemes pár év távlatából is megvizsgálni. Egyértelmű a digi gépek térhódítása, és ez nem véletlen: költségkímélőek. Ha egy kép nem sikerül, törölheted, akár tízszer is megcsinálhatod, mégsem kerül pénzbe. Nem kell méregdrága előhívásokat fizetnünk, legfeljebb a fotopapír és a tintapatron árát, mert ma már mindenkinek van otthon normális fotónyomtatója. És a hab a tortán: a grafikai programok. Persze a kép "terepen való" megkomponálása is élményt jelent, de talán még nagyobbat, mikor a jónak hitt képedből valami félelmetesen nagyot hozol ki, miután bő félórát pepecseltél rajta a programmal. Ezt az érzést nekem semmi sem tudja pótolni.
Az "analóg" gépek kora véglegesen lejárt, csak néhány "freak" használ ilyet, diázni. Nekem is megvan még a jó öreg Ricoh AF-5-ösöm, de hogy használni fogom-e még valaha, nagyon nem tudom...

Old Post 2006-11-19 22:39
backwoods nincs bejelentkezve backwoods személyes adatai Személyes Üzenet küldése backwoods részére E-mail küldése backwoods részére backwoods hozzászólásai Add backwoods to your buddy list Hozzászólás módosítása/törlése Válasz erre
Aktuális időzóna: GMT. Pontos idő: 00:39. Új Téma indítása    Hozzászólás a témához
  Előző Téma   Következő Téma
Nyomtatóbarát verzió | Oldal elküldése e-mailben | Feliratkozás erre a Témára

Gyorsmenü:
Értékeld ezt a Témát:

Beállítások: